NootmuskaatNootmuskaat is het zaad van een boom die vroeger alleen op de Molukken in Indonesië voorkwam. Ondanks vele pogingen van de Nederlandse VOC om de muscaatboom exclusief op deze eilanden te verbouwen werd de boom uiteindeljk toch verspreid over meerdere Aziatische landen en verloor de VOC hun monopolie op nootmuskaat. De muscaatboom is de bron van twee specerijen, nootmuskaat en foelie. Nootmuskaat is het zaad van de boom en foelie wordt gemaakt van het vliesachtige omhulsel van het zaad wat zich in de vruchten van de muscaatboom bevindt. Deze twee specerijen hebben een vergelijkbare smaak, maar nootmuskaat is iets zoeter en foelie heeft een wat delicatere smaak. Nootmuskaat is geen noot zoals de naam doet vermoeden en vormt dan ook geen gevaar voor mensen met een noten allergie.


Nootmuskaat vruchtIn de Nederlandse keuken wordt nootmuskaat vooral gebruikt om gerechten met bonen, bloemkool, spruitjes en andere koolsoorten te kruiden. Wereldwijd heeft nootmuskaat vele toepassingen in allerlei zoete en hartige gerechten. Nootmuskaat wordt meestal pas na de bereiding over het gerecht gestrooid, dit om de smaak goed tot zijn recht te laten komen. Als je nootmuskaat eerder toevoegt krijgt de nootmuskaat een iets bittere smaak wat bij sommige gerechten gewenst is.


Ondanks dat je maar kleine hoeveelheden nootmuskaat gebruikt in de keuken, heeft het toch een positief effect op je gezondheid. Dit komt hoofdzakelijk door de vezels, vitamines en mineralen die nootmuskaat bevat, maar nootmuskaat bevat ook nog een aantal gezonde fytonutriënten waaronder myristicine, een stofje met geneeskrachtige eigenschappen.
Myristicine is in grote hoeveelheden giftig en zorgt voor hallucinaties. Recreatief gebruik van nootmuskaat als trip-middel is niet aan te raden vanwege de vele nare bijwerkingen en ook omdat nootmuskaat in grote hoeveelheden niet erg smakelijk is.


NootmuskaatNootmuskaat helpt goed bij slapeloosheid. Veel mensen kunnen zich nog wel het grootmoeders recept herinneren, een glas melk met wat nootmuskaat voor het slapen. Nootmuskaat bevordert de slaap onder andere door de grote hoeveelheid magnesium die het bevat. Een essentieel mineraal voor het lichaam dat  zorgt voor ontspanning en magnesium bevordert het vrijkomen van serotonine dat weer kan worden omgezet tot melatonine, een stofje dat zorgt voor een goede nachtrust.


Voor problemen met het tandvlees wordt meestal kruidnagel aanbevolen maar nootmuskaat heeft ook antibacteriële eigenschappen die de tanden en het tandvlees beschermen. Nootmuskaat bevat net zoals kruidnagel eugenol, een stofje dat verlichting brengt bij tandpijn. Daarom vindt je nootmuskaat vaak terug op de ingrediëntenlijst kruiden tandpasta's.


Gezoete nootmuskaat uit MaleisiëNootmuskaat wordt meestal in poedervorm verkocht maar het beste is natuurlijk om zelf de hele noten te raspen als je ze gebruikt. Hiervoor kan je een speciale nootmuskaat rasp krijgen. Als je noten zelf raspt dan verzeker jezelf van de meeste gezonde eigenschappen en het is natuurlijk ook nog eens lekkerder.


Nog enkele gezondheidsvoordelen van nootmuskaat op een rij,

 • Nootmuskaat helpt bij slapeloosheid.
 • Nootmuskaat is een bron van de mineralen mangaan, koper, magnesium, kalium, ijzer, calcium & zink.
 • Nootmuskaat bevat de vitamines B1, B3, B6 & B9.
 • Nootmuskaat helpt bij een slechte adem.
 • Nootmuskaat bevordert het oplossen van nierstenen.
 • Nootmuskaat helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.
 • Nootmuskaat is effectief tegen de groei van kankercellen.
 • Nootmuskaat bevordert het immuunsysteem.
 • Nootmuskaat bevordert het vrijkomen van spijsverteringssappen waardoor de spijsvertering verbeterd.
 • Nootmuskaat kan concentratieproblemen verhelpen.
 • Nootmuskaat is een natuurlijk afrodisiacum.
 • Nootmuskaat lost slijmen op en biedt verlichting bij luchtwegaandoeningen.