Rishikesh, yoga hoofdstad van de wereldElk jaar verschijnt er wel een nieuwe work-out routine en worden andere vergeten, maar geen enkele programma houdt het zo lang vol als Yoga, dat al meer dan 5000 jaar wordt beoefend. Yoga zorgt er niet alleen voor dat je calorieën verbrandt en je spieren sterker worden, het helpt je ook te ontspannen en te concentreren, en door het beoefenen van yoga wordt je natuurlijk een stuk flexibeler.
 
De letterlijke vertaling van het woord yoga is eenheid, het doel van alle verschillende vormen van yoga is dan ook het opheffen van de illusie dat je alleen je lichaam bent, en het ervaren van de eenheid van al het bestaan. Er zijn veel verschillende vormen van yoga, maar allemaal versterken ze de connectie tussen lichaam en geest. Hatha yoga is de meest bekende vorm van yoga, deze bestaat hoofdzakelijk uit het aannemen van asanas (lichaamshoudingen) en ademhalingsoefeningen. Het woord hatha beschrijft alle vormen van yoga waar bepaalde lichaamshoudingen worden aangenomen. Vele van de moderne vormen van fysieke yoga kunnen dan ook worden omschreven als hatha yoga.
 
Yoga in Dhampus, NepalHet aannemen van verschillende asanas is maar een deel van yoga, andere onderdelen zijn reinigingen (shatkrya), handhoudingen (mudras), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie. Hatha yoga bereid het lichaam voor op het bereiken van yoga, eenheid. Het doel van yoga is dan ook niet de fysieke oefeningen op zich, maar het gaat meer over het begrijpen hoe het lichaam werkt, en het gebruiken van de lichaamshoudingen om je energie in een specifieke richting te sturen. De fysieke oefeningen van hatha yoga zullen je gespierder maken en je immuunsysteem zal beter zijn werk kunnen doen. Het beoefenen van de yoga asanas zorgt ervoor dat je je natuurlijke goede gezondheid verkrijgt door het verwijderen van gifstoffen die zich hebben opgehoopt in het lichaam, het oplossen van spanningen in de spieren en het soepel maken van de rug.
 
Bij het aannemen van de verschillende asanas wordt hoofdzakelijk de rug gestrekt en ontspannen. De wervelkolom is de plaats waar alle zenuwen lopen die de orgaansystemen met ons brein verbinden. Als de wervelkolom stijf en gespannen is kunnen de zenuwimpulsen niet soepel door het lichaam vloeien, waardoor je organen verzwakt worden. Als je je wervelkolom soepel houdt, blijven je zenuwen sterk en behoudt je je gezondheid.
 
Wijze woorden van MoojiIk ben begonnen met yoga in 2013, ik heb toen samen met mijn vrouw Debby yoga lessen gevolgd in Varkala, Zuid-India. We hebben daar les gehad van Vasudev bij Vasudevs Yoga Shala. Sindsdien hebben we nog enkele lessen gehad van verschillende leraren maar het belangrijkste is toch om zelf te blijven oefenen.
 
Yoga is een goede activiteit om te beoefenen voor je gezondheid, het beste is als je het kunt combineren met wat lichte aerobische beweging zoals lopen, fietsen of zwemmen.
 
Je kunt via het menu een aantal artikelen lezen waarin ik meer uitleg over yoga en meditatie en een aantal oefeningen geef die je zelf thuis kunt uitproberen.