Geiten

Zuivelproducten worden vaak gepromoot als een goede bron van calcium. Zuivel is echter een complex mengsel van ingrediënten waarvan sommige calcium-retentie bevorderen, zoals magnesium en kalium, en sommige bevorderen calcium-uitscheidng, zoals natrium en eiwitten. Zuivel bevat grote hoeveelheden natrium en eiwitten en bevat weinig magnesium. De hoeveelheid calcium die nodig is om dit verlies te compenseren is moeilijk vast te stellen.

KoeGenoeg calcium binnenkrijgen is niet alleen afhankelijk van je voeding, ook van hoe actief je bent in het dagelijks leven, of je rookt en hoe sterk je botten zijn. Er is dus geen universele calciumbehoefte, slechts een vereiste dat verband houdt met de inname van alle andere voedingsstoffen. In landen waar de bevolking geen koemelk drinken, behouden ze hun calciumbalans perfect op minder dan de helft van de aanbevolen inname voor westerse landen. Een reden hiervoor is dat hun dieet hun helpt om calcium beter te behouden, ze eten minder eiwitten van zuivel en vlees, en minder zout uit verwerkt voedsel.

Een ander probleem met zuivel is Lactose, de suikers in de melk. Wereldwijd ontwikkelen 3 van de 4 mensen een intolerantie voor deze suikers zodra ze volwassen zijn. Mensen uit Noord-Europese landen vormen hierop de belangrijkste uitzondering, hier ligt het percentage een stuk lager maar het is gestaag aan het stijgen.

Zuivelproducten zijn niet essentieel voor een gezond dieet. Elke plant bevat kleine hoeveelheden calcium, maar als je er genoeg van eet tellen deze allemaal op. Broccoli, donkere bladgroenten, zoete aardappelen, sinaasappels, noten en zaden zijn allemaal voorbeelden van levensmiddelen met relatief grote hoeveelheden calcium en mineralen die helpen de calcium te behouden. Mensen waarvan een groter deel van hun dieet bestaat uit plantaardige bronnen, kunnen net zo goed, of beter, doen met minder calcium in hun voeding, ongeacht de bron.

Koeien op het strand