AnijszaadAnijs is een kruid uit de schermbloemenfamilie, waar ook dille, komijn, karwij, lavas, peterselie en venkel toe behoren. De medicinale toepassingen van dit kruid zijn vergelijkbaar met de andere kruiden uit de schermbloemenfamilie, ze bevorderen hoofdzakelijk de spijsvertering.

De anijssmaak vindt je in meerdere kruiden zoals bijvoorbeeld venkel, kervel en steranijs. Deze anijssmaak zit in het Nederlandse broodbeleg ‘muisjes’ dat traditioneel wordt gegeten na de geboorte van een kind. Anijszaad is lekker om toe te voegen aan muesli of zoete gerechten, en je kan de anijszaden goed gebruiken om een kruidenthee te zetten, je hoeft de zaden alleen maar aan kokend water toe te voegen en dit 10 minuten te laten trekken. Anijs wordt het meeste gebruikt om alcoholische dranken met anijssmaak te maken, waarvan veel mediterraanse varianten zijn zoals de Griekse Ouzo, de Turkse Raki en de Franse Pernod.

Anijszaden bevatten fyto-oestrogenen, dit zijn stofjes die dezelfde werking hebben als het hormoon oestrogeen. Hierdoor kunnen deze zaden helpen bij allerlei vrouwenkwalen die te maken hebben met de menstruatie. Ook kan anijszaad helpen om een bevalling te verlichten en om de moedermelkproductie te stimuleren. Vrouwen na de menopauze kunnen anijszaad gebruiken om opvliegers en nachtzweten tegen te gaan.

In India en een aantal andere landen in het Midden-Oosten kauwt men op anijszaad na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen en voor het verkrijgen van een frisse adem.

Hier volgen enkele gezondheidsvoordelen van anijszaad op een rij:

  • Anijszaad bevat de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B9 (folaten) & C.
  • Anijszaad is een bron van de mineralen ijzer, koper, mangaan, calcium, fosfor, zink, magnesium, kalium & selenium.
  • Anijszaad heeft een slijmoplossende werking en vergemakkelijkt de ademhaling.
  • Anijszaad helpt bij winderigheid.
  • Anijszaad bevordert de spijsvertering.
  • Anijszaad heeft een antibacteriële werking.
  • Anijszaad helpt bij veel vrouwenkwalen omdat ze fyto-oestrogenen bevatten.
  • Anijszaad kauwen zorgt voor een frisse adem.