Chili pepersChili pepers worden ook wel Spaanse peper of rode peper genoemd en zijn familie van de paprika. Deze hete pepers worden wereldwijd gebruikt om gerechten pittiger te maken. Chilipepers komen oorspronkelijk uit Latijns Amerika en zijn na de ontdekking van Amerika's in de 15e eeuw wereldwijd verspreid. Er bestaan honderden verschillende soorten chilipepers met elk hun eigen scherpte. Capsaïcine is het stofje in de chilipepers dat voor de scherpte zorgt en de hoeveelheid capsaïcine die de chilipepers bevatten bepaald de uiteindelijke scherpte. De hitte van de chilipepers wordt aangegeven met de Scoville schaal, die aangeeft tot hoever een chilipeper extract toegevoegd aan suikerstroop moet worden verdund totdat de hitte niet meer te proeven is.  De Scoville schaal loopt van 0 eenheden voor de gewone paprika tot ongeveer 280.000 eenheden voor de meest pittige pepers zoals de Habanero. De veel in poedervorm gebruikte cayennepeper heeft een scherpte van zo'n 50.000 tot 100.000 Scoville eenheden.


Chili pepersBuiten dat capsaïcine voor de scherpte van de chilipepers zorgt heeft dit stofje ook allerlei gezonde eigenschappen. Zo zorgt capsaïcine er onder andere voor dat je stofwisseling wordt gestimuleerd. Ook zorgt het ervoor dat het hongergevoel wordt onderdrukt en dat je minder zin hebt in zoetigheid. En de lichaamshitte die je ervaart na het eten van chilipepers, de zogenaamde thermogenese, kost je lichaam energie en dus calorieën om te produceren. Dit zijn natuurlijk allemaal gunstige eigenschappen voor mensen die willen afvallen.


Als je geregeld chilipepers eet heb je minder kans op verhoogde insuline bloedspiegels, een aandoening die kan lijden tot diabetes type 2. De hoeveelheid insuline die nodig is om je bloedsuikerspiegel te verlagen na een maaltijd wordt verminderd als je maaltijd chilipepers bevat. Als je geregeld chilipepers gebruikt bij je maaltijden verminderd de hoeveelheid insuline die nodig is nog meer. De snelheid waarmee de lever de gebruikte insuline weer afbreekt wordt door de chilipepers ook nog eens verbeterd.


Pittig!Chilipepers zijn ook goed voor het hart en bloedvaten. In landen waar chilipepers veel worden gebruikt hebben de mensen veel minder vaak een hartaanval of beroerte. Dit komt doordat de stofjes in chilipepers het cholesterol doen verlagen en het vermogen van het lichaam om bloedklonters op te lossen doen verhogen. Chilipepers heeft in het lichaam een vaatverwijdend effect en vergroot zo de hoeveelheid bloed die het hart kan bereiken. Er zijn zelfs verslagen van mensen die door het nuttigen van chilipepers een hartaanval hebben overleefd.


De felle kleur van chilipepers is een indicatie van het hoge bèta-caroteen (provitamine A) gehalte van de chilipepers, waar ze dan ook een goede bron van zijn. Chilipepers zijn ook een zeer goede bron van vitamine C, en nog veel meer vitamines en mineralen, wat allemaal goed is voor je immuunsysteem.

Hier volgt nog een opsomming van een aantal gezonde eigenschappen van chilipepers:

 • Chilipepers zijn een bron van vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E & K.
 • Chilipepers zijn een bron van de mineralen calcium, koper, ijzer, kalium, magnesium, mangaan, fosfor, selenium, sodoum & zink.
 • Chilipepers helpen bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren, het onderdrukken van het hongergevoel en de hunkering naar zoetigheid.
 • Chilipepers bieden bescherming tegen de ontwikkeling van diabetes type 2.
 • Chilipepers zijn goed voor het hart en bloedvaten.
 • Chilipepers eten zorgt ervoor dat je cholesterolgehalte daalt.
 • Chilipepers bieden bescherming tegen maagzweren door het vernietigen van bacteriën die je mogelijk hebt binnengekregen en het stimuleren van het vrijkomen van beschermende verteringssappen in de maag.
 • Chilipepers helpen de verspreiding van prostaatkanker te stoppen en de aanwezige kankercellen te laten afsterven.
 • Chilipepers openen een verstopte neus en bijholten, en helpen bij het ophoesten van slijm.
 • Chilipepers hebben een ontsteking remmende werking en zijn bijzonder effectief bij artritis.
 • Chilipepers verhogen de weerstand.
 • Chilipepers zijn een natuurlijke pijnstiller.

Tip: Als je iets teveel chilipepers heb gegeten kan je de hitte dempen door iets vettigs zoals yoghurt te eten, drinken helpt niet en verergerd eerder het brandende gevoel in de mond, dit komt doordat capsaïcine slecht oplosbaar in water is.