KaneelKaneel is een specerij met een natuurlijke zoete smaak, de meeste mensen kennen het van de speculaaskruiden en van een heerlijke appeltaart, of van de ouderwetse kaneelstokken op de kermis.


Kaneel is de binnenbast van de scheuten van de tropische kaneelboom. De twee meest gebruikte soorten kaneel zijn de Cassia en de Ceylonkaneel, waarbij de Cassia variant een meer branderige en zoete smaak heeft. Gemalen kaneelpoeder wordt meestal gemaakt van de Cassia variant.


Kaneel wordt al duizenden jaren gebruikt door de mens, het wordt zelfs vermeld in de bijbel en er zijn Chinese geschriften van meer dan 4000 jaar oud waar kaneel in wordt vermeld.


KaneelstokkenIn veel Aziatische landen wordt kaneel gebruikt bij het bereiden van voedsel. Buiten dat het lekker smaakt, zorgt kaneel in combinatie met onder andere kurkuma ervoor dat je gerechten langer houdbaar zijn. Dit is heel handig in een tropisch klimaat waar niet iedereen een koelkast heeft.


Kaneel is ook zeer effectief bij voedselvergiftiging. Dit vanwege de antivirale werking en de krachtige antibacteriële werking. Kaneel is een van de effectiefste middelen tegen E-coli & salmonella vergiftiging. Een beetje kaneel verlicht de misselijkheid vrijwel direct. Daarom heb ik kaneel standaard bij me op reis, evenals gember, kurkuma en zwarte peper.


Je kunt kaneel op veel makkelijke manieren toevoegen in je dieet. Je kan bijvoorbeeld een beetje poeder over je yoghurt strooien of een beetje in de koffie doen. Zelf doe ik er meestal thee van trekken, in combinatie met onder andere gember, kurkuma en zwarte peper.


Enkele gezondheidsvoordelen op een rij:

  • Kaneel is een natuurlijk conserveermiddel, eten blijft langer goed als er kaneel is toegevoegd.
  • Kaneel is zeer effectief in het lichaam bij de bestrijding van schimmels zoals bijvoorbeeld Candida.
  • Kaneel is effectief in het lichaam bij de bestrijding van bacteriële infecties.
  • Kaneel in de maaltijd voorkomt een piek in de bloedsuikerspiegel na het eten.
  • Kaneel in combinatie met honing in je dagelijkse maaltijd kan helpen de pijn bij artrose te verlichten, of zelfs te laten verdwijnen.
  • Kaneel gaat de vorming van kankercellen tegen, vooral bij leukemie en lymfeklierkanker.
  • Kaneel bevordert het denkvermogen en het concentratievermogen, zelfs als je er alleen aan ruikt.
  • Kaneel wordt in de Chinese geneeskunde gebruikt als een middel bij maagproblemen.
  • Kaneel is een goed middel tegen koude voeten.
  • Kaneel wordt in de Ayurveda gebruikt als een middel tegen onder andere verkoudheid en bij menstruatiepijnen.
  • Kaneel heeft een positieve werking op alle aspecten van de insuline- glucose- en vetstofwisseling, het is daarom een ideaal middel bij diabetes type2 gerelateerde aandoeningen.
  • Kaneel bevordert de aanmaak van anabole eiwitten in de spiercellen waardoor er meer glucose kan worden opgenomen, wat leidt tot meer energie. Ideaal voor sporters!
  • Kaneel voorkomt dat het bloed in je lichaam gaat klonteren (coaguleren).
  • Kaneel bestrijdt de E-coli bacterie in onder andere ongepasteuriseerde fruitsappen.
  • Kaneel bevat stofjes die de progressie van Alzheimer (dementie) kunnen vertragen, en misschien zelfs kunnen voorkomen.
  • Kaneel vermindert de negatieve effecten van het eten van een maaltijd met veel vet.
  • Kaneel vertraagt de glucoserespons na een maaltijd.
  • Kaneel vermindert de ontstekingsreactie in het lichaam, die suiker bijvoorbeeld veroorzaakt.
  • Kaneel gaat verstopping tegen.
  • Kaneel bevat veel vezels.
  • Kaneel is een goede bron van mangaan, ijzer, chroom en calcium.
  • Kaneel bevat kleine hoeveelheiden vitamine A & vitamine K.

Pas op met kaneel als je zwanger bent, het kan bij medicinaal gebruik (grote hoeveelheden) prikkelend werken.