VenkelzaadVenkelzaadjes hebben een zachte smaak die aan anijs en drop doet denken. Venkel heeft wereldwijd veel toepassingen in gerechten. Zo zijn de venkelzaadjes niet weg te denken uit de Mediterraanse keuken, waar het onder andere gebruikt wordt in pastasauzen, pizza's en bij het drogen van salami. Venkelzaad is ook een ingrediënt van het Chinese vijfkruidenpoeder, een kruidenmengsel met venkelzaad, Sichuan peper, kaneel, steranijs en kruidnagel. In Indiase gerechten wordt venkelzaad ook veel verwerkt en na het eten kauwen de Indiërs vaak op venkelzaadjes voor een frisse adem. Bij Indiase restaurants krijg je deze dan ook geregeld op een schaaltje bij de rekening. In de middeleeuwen kauwde ze in het Westen ook al op venkelzaadjes, dit om de honger te onderdrukken tijdens het bezoeken van de kerk.


VenkelplantVenkelzaad staat al eeuwenlang bekend om zijn medicinale eigenschappen en het is ook nog eens een goede bron van allerlei vitamines en mineralen. Venkelzaden werden van oorsprong ingezet voor allerlei problemen met de spijsvertering. Venkelzaad gaat de vorming van darmgassen tegen, helpt tegen een opgeblazen gevoel en het heeft een verzachtende werking op de dikke darm. Venkelzaad heeft ook een hongerremmende, koortswerende en pijnstillende werking, en van oudsher word venkelzaadthee aan kinderen gegeven als een kalmeringsmiddel.


Venkelzaad bevat stofjes die in het lichaam ongeveer dezelfde werking hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze stofjes zijn de zogenaamde fyto-oestrogenen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij klachten die te maken hebben met de menstruatie of de overgang. De krampopheffende werking van venkelzaad speelt hierbij ook een belangrijke rol.


Omdat venkelzaad deze fyto-oestrogenen bevat wordt het gebruik van venkelzaad dan ook afgeraden tijdens de zwangerschap. Na de geboorte wordt venkelzaad vaak gebruikt om de melkproductie bij zogende moeders te stimuleren. Een thee van venkelzaad wordt ook veel gebruikt om kolieken bij baby's te verminderen. Als de moeder venkelzaadthee drinkt komen deze gezonde stofjes in de moedermelk terecht. Aan iets oudere baby's kan je de thee, eventueel vermengd met melk, direct geven.


Venkelzaad bevat ook een aantal goede anti-oxidanten zoals kaempferol en quercetine. Deze stofjes verwijderen schadelijke vrije radicalen uit het lichaam en geven zo bescherming tegen bijvoorbeeld infecties en kanker. De vele vezels die venkelzaad bevat geven ook nog eens goede bescherming tegen darmkanker.


Venkelzaad kun je in veel verschillende gerechten verwerken en het is ook lekker als ingrediënt van een kruidenthee. Koop bij voorkeur hele venkelzaden want deze behouden hun gezonde stofjes veel beter en zijn ook nog eens langer houdbaar. Venkelzaad is bovendien gemakkelijk te vermalen tot een poeder met een vijzel. 

Enkele gezondheidsvoordelen van venkelzaad op een rij:

  • Venkelzaad is een goede bron van de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan en zink.
  • Venkelzaad bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6 en C.
  • Venkelzaad is een goede bron van vezels die zorgen voor een betere stoelgang.
  • Venkelzaad gaat de vorming van darmgassen tegen, helpt tegen een opgeblazen gevoel en heeft een verzachtende werking op de dikke darm.
  • Venkelzaad bevat veel anti-oxidanten die bescherming bieden tegen infecties, kanker en o.a. Alzheimer.
  • Venkelzaad heeft een hongerremmende, koortswerende en pijnstillende werking.
  • Venkelzaad werkt verlichtend voor vrouwen bij problemen tijdens de menstruatie of bij overgangsklachten. 
  • Venkelzaad stimuleert de melkproductie bij zogende moeders.