GemberGember is de wortelstok van de plant Zingiber officinale. Gember komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië maar wordt tegenwoordig in meerdere warme streken geteeld. Gember uit China heeft vooral een scherpe smaak, die uit India heeft wat meer citrus smaak nuances, en gember uit Jamaica staat bekend voor zijn zoete en verfijnde smaak.


Gemberoogst in MaleisiëIn de Indische keuken is verse gember vaak een bestanddeel van sauzen of curry’ s (curry is een Engels woord wat ze in India niet gebruiken, behalve voor toeristen). Curry’s vereisen wat meer tijd in de keuken, maar de makkelijkste manier om verse gember te gebruiken is door er een thee van te trekken. Deze maak je door wat schijfjes verse gember 5 tot 10 minuten te koken in water. Deze thee met een lepeltje honing is een ware lekkernij, die in India geadviseerd wordt bij maagproblemen. Ik heb al meerdere malen baat gehad bij dit recept in het buitenland.


Wilde gemberbloemDeze thee, zonder de honing, kun je ook gebruiken om een handdoek mee te doordrenken en deze als een kompres op de onderbuik te leggen. Dit is een goede manier om o.a. menstruatiepijnen te verlichten. Bij neus en bijholte ontsteking kan een gemberkompres ook verlichting brengen. Een pasta gemaakt van verse gember wordt in India gebruikt om de slaap mee in te smeren en zo de hoofdpijn te verlichten.


Tevens kan gember(poeder) bij hoofdpijn verlichting brengen. Als je 2 theelepeltjes gemberpoeder in een glas met water doet en opdrinkt, merk je na een half uurtje dat de opkomende hoofdpijn begint af te nemen. Dit komt door het in gember aanwezige stofje shogoal, dat zorgt voor de pikante smaak van gember. Deze stof zit 2 keer zoveel in gedroogde gember, doordat bij droging de gingerolen in de verse gember worden omgezet in shogoal. Gemberpoeder heb ik dan ook altijd bij me als ik ga reizen.


Gember heeft veelzijdige voordelen voor de mens. In China gebruiken ze gember bijvoorbeeld als een volksremedie tegen mannelijke kaalheid. Hieronder staan nog meer voordelen van het eten van gember. Kortom, een gezonde aanvulling in uw voedingspatroon.

  • Gember is een sterke antioxidant.
  • Gember ondersteunt de spijsvertering.
  • Gember werkt verwarmend en geeft energie.
  • Gember bevordert de ademhaling.
  • Gember helpt gasvorming en obstipatie verlichten.
  • Gember werkt ontstekingsremmend.
  • Gember beschermd het maag en darmslijmvlies.
  • Gember beschermt de lever tegen chemische toxinen.
  • Gember heeft een antivirale werking.
  • Gember heeft een antibacteriële werking.
  • Gember werkt cholesterolverlagend.
  • Gember versterkt je immuunsysteem.
  • Gember beschermt tegen diabetes cataract (oogaandoening).
  • Gember is een bron van de vitamines B1 / B2 / B3 / B5 / B6 / B9 (folaat equivalenten) / C / E.
  • Gember bevat calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, natrium, zink.
  • Gember heeft een verzachtende werking bij verkoudheid.
  • Gember bevordert de bloedcirculatie.
  • Gember voorkomt misselijkheid bij o.a. reisziekte, rondom de menstruatie en bij de zwangerschap.
  • Gember ondersteunt de werking van de gal en bevordert de galsecretie. (Kijk uit met gember als je last van galstenen hebt).
  • Gember activeert endorfinen in het lichaam, die pijn onderdrukken en zorgen voor een geluksgevoel.
  • Gember werkt beschermend bij diabetes type 2. Dit komt onder andere doordat gember zorgt voor een betere afgifte en werking van insuline, en tevens zorgt gember voor een verhoogde gevoeligheid van de cellen voor deze insuline. Dit zorgt ervoor dat de glucose in het bloed sneller wordt opgenomen en de bloedsuikerspiegel dus sneller daalt.