KnoflookKnoflook is een zeer gezonde groente uit dezelfde botanische familie als de ui, die al duizenden jaren door de mensheid wordt gebruikt. Niet alleen als een voedingsmiddel maar ook als een medicijn. De geneeskrachtige werking van knoflook werd al beschreven in de Codex Ebers, een geneeskundig handboek uit de tijd van de Farao's (ca. 1500 v.Chr.). Knoflook heeft nu vrijwel overal ter wereld een vaste plek in de keuken.


Om jezelf te verzekeren van de meeste gezonde eigenschappen moet je de knoflook nadat je hem gesneden of geperst hebt eventjes laten staan voor je het gebruikt om te koken. Knoflook bevat het stofje aliine dat na het snijden of persen wordt omgezet in allicine, het stofje dat verantwoordelijk is voor de geur van knoflook. Het enzym dat zorgt voor deze omzetting wordt tijdens het koken of bakken van knoflook buiten werking gesteld waardoor de scherpe geur afneemt. Daarom kun je knoflook het beste pas op op het einde van de kooktijd toevoegen om zoveel mogelijk smaak en gezonde eigenschappen aan je gerecht toe te voegen. Als je knoflook rauw eet ben je verzekerd van de meeste gezonde eigenschappen, maar als je de smaak te sterk vindt, kun je de knoflook het beste op het eind van de bereidingstijd toevoegen.


De stofjes alliine en allicine in knoflook hebben beide een cholesterol verlagend effect. Vooral bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte zorgt knoflook voor een aanzienlijke daling van het slechte LDL-cholesterol. Verhoogde cholesterolgehaltes zijn een risicofactor voor atherosclerose, het dichtslibben van de bloedvaten. Knoflook zorgt ervoor dat het ongewenst samenklonteren van bloedplaatjes minder snel voorkomt. Ook heeft knoflook een ontstekingsremmende werking, wat helpt bij de hart en bloedvaten gezond te houden.


Een andere reden waarom knoflook gezond is voor de hart en bloedvaten is dat knoflook ervoor zorgt dat bloedcellen waterstofsulfide vrij kunnen maken. Waterstofsulfide controleert de bloeddruk en zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Tevens heeft knoflook een vaatverwijdende werking wat de doorbloeding verbeterd. Dit effect is ook gunstig voor mannen met erectieproblemen. Uit een onderzoek in het BBC programma 'The truth about food' bleek dat het eten van vier rauwe knoflook teentjes per dag na drie maanden ervoor zorgde dat 6 van de 7 mannen met erectieproblemen weer een erectie konden krijgen.


Knoflook biedt ook bescherming tegen kanker. Bij dagelijks gebruik beschermt knoflook tegen vrijwel alle soorten kanker, maar als je maar enkele keren per week knoflook eet, blijkt dat knoflook vooral beschermt tegen de ontwikkeling van darmkanker. Het verschil tussen dagelijks en regelmatig gebruik blijkt hier echt het verschil te maken en als je dus de anti-kanker werking wilt maximaliseren moet je dus veel knoflook eten. Twee teentjes per dag zou voldoende moeten zijn. Dat lijkt misschien veel, maar in Zuid-Europa eet men gemiddeld 12 teentjes knoflook per dag.


Een aantal voordelen van knoflook op een rij:

  • Knoflook is een bron van de vitamines B1, B6 & C.
  • Knoflook bevat de mineralen mangaan, koper, selenium, fosfor en calcium.
  • Knoflook is zeer gezond voor hart en bloedvaten.
  • Knoflook biedt bij dagelijks gebruik bescherming tegen vrijwel alle soorten kanker.
  • Knoflook verbeterd het ijzer metabolisme in het lichaam.
  • Knoflook heeft een antivirale werking en kan ondere andere helpen bij de behandeling van wratten, dit door knoflook te eten en door de knoflook rechtstreeks op de wratten aan te brengen.
  • Knoflook kan ziektes bestrijden als verkoudheid en griep (ook beide een virus).
  • Knoflook werkt ook goed bij de bestrijding van schimmel infecties.
  • Knoflook bevat antioxidanten die beschermen tegen celschade, en verlaagt zo het risico op degeneratieve ziektes zoals Alzheimer.
  • Knoflook helpt het lichaam bij het verwijderen van zware metalen.
  • Knoflook is zeer effectief in de bestrijding van ziekteverwekkende bacteriën die in voedsel kunnen zitten.
  • Knoflook heeft bij uitwendig gebruik een sterk antiseptische werking.
  • Knoflook heeft een ontstekingsremmende werking in het gehele lichaam.