KorianderzaadKoriander wordt gezien als zowel een kruid als een specerij. Van de verse plant worden de blaadjes gebruikt als kruid en als de plant begint te verwelken zijn de zaden klaar om gebruikt te worden als specerij. De smaak van de blaadjes en de zaden is geheel verschillend, en mensen die een afkeer van de smaak van koriander blaadjes hebben kunnen de smaak van de zaadjes vaak wel waarderen. De kleine bruine zaadjes geven aan gerechten een warme, aromatische en licht citrus achtige smaak. Om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen kun je de zaadjes het beste voor gebruik eventjes licht te roosteren in een pan zonder olie. De zaadjes zijn klaar als het warme aroma vrijkomt. De zaadjes worden veel gebruikt in de Indiase keuken, en onder andere ook in Aziatische, mediterrane en Mexicaanse gerechten.


Koriander wordt van oudsher gebruikt als een medicijn bij problemen met de spijsvertering. Koriander bevorderd de spijsvertering dan ook op meerdere vlakken, De fyto nutriënten in koriander bevorderen de werking van de lever en de stoelgang. Ook stimuleert koriander de aanmaak van spijsverteringssappen en enzymen die helpen bij het verteren van de maaltijd.


Uit recent onderzoek komt ook naar voren dat koriander ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel daalt en het laat het slechte LDL cholesterolgehalte dalen terwijl het gezonde HDL cholesterolgehalte stijgt. Dit komt onder andere door de vele voedingsvezels die koriander bevat, deze binden zich in de darmen aan galzouten, die worden gemaakt uit cholesterol, en verlagen de heropname hiervan in de dikke darm. De vele vezels van korianderzaad beschermen de dikke darm ook tegen kanker.


Koriander biedt ook bescherming tegen voedselvergiftiging. Koriander bevat een antibacteriële stof die effectief is in het bestrijden van de Salmonella bacterie. Dit stofje, dodecenal, is twee keer zo effectief tegen de Salmonella bacterie dan het normale medicijn dat wordt gegeven bij Salmonella vergiftiging. Daarnaast bevat koriander nog acht andere stofjes met een antibiotische werking wat koriander tot een zeer goed natuurlijk antibioticum maakt.


Hier volgen nog een aantal redenen op een rij om korianderzaad geregeld te gebruiken in de keuken buiten de lekkere smaak natuurlijk,

  • Korianderzaad is een uitstekende bron van het mineraal ijzer en helpt bij de genezing van bloedarmoede.
  • Korianderzaad bevat daarnaast ook de mineralen koper, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink, sodium en kalium.
  • Korianderzaad bevat een ruime hoeveelheid vitamine C, en vitamine die je niet veel vindt in droge zaden.
  • Korianderzaad is ook een goede bron van de vitaminen B1, B2, B3 & B11 (folaten).
  • Korianderzaad bevordert de spijsvertering op meerdere vlakken.
  • Korianderzaad laat de bloedsuikerspiegel en het slechte cholesterolgehalte dalen.
  • Korianderzaad is een natuurlijk antibioticum dat bescherming biedt tegen onder andere Salmonella vergiftiging.
  • Korianderzaad heeft een genezende werking bij artritis, reuma en vocht opeenhopingen door het te veel aan vocht en gifstoffen af te voeren.
  • Korianderzaad bevat veel voedingsvezels.
  • Korianderzaad helpt bij het genezen van mondzweren.