UIDe ui behoort net als knoflook, bieslook en prei tot de Allium-familie. Een kenmerk van deze plantenfamilie is dat ze veel zwavelverbindingen bevatten die zorgen voor de sterke smaak en de vele gezonde eigenschappen. Uien zijn in veel opzichten nog gezonder dan knoflook, die bekend staat vanwege zijn gezonde eigenschappen.


De meeste gezonde eigenschappen van de ui bevinden zich in de buitenste lagen. Dus om het meeste te profiteren van de gezonde eigenschappen van de ui moet je bij het schillen dus alleen de buitenste papierachtige lagen van de ui verwijderen.


SjalottenVooral de buitenste lagen van de rode ui zitten vol met het stofje Quercetine. Dit stofje wordt als voedingssupplement verkocht vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. De synthetische vorm van quercetine die je in deze pillen vindt, blijkt in onderzoek niet te beschermen tegen kanker zoals de plantaardige variant, maar juist kanker te veroorzaken. Hieruit blijkt maar weer dat de natuurlijke variant die we vinden in de groente veel gezonder voor je is dan een pilletje.


UienBuiten de rode ui zijn er meerdere soorten uien te krijgen. Zo heb je bosuitjes, deze uitjes worden heel jong geoogst. Sjalotten zijn een clusterende variant van de ui en hebben een mildere en zoetere smaak. Deze uiensoort wordt veel in Frankrijk en Zuidoost-Azië gebruikt.


De Lente-ui wordt geoogst als deze nog niet helemaal rijp zijn. Ze zijn vochtig en je kunt ze het beste in de koelkast bewaren. Een gele-ui is een lente ui die op een zwavelarme grond wordt verbouwt. Hierdoor heeft deze soort tot de helft minder zwavelverbindingen en smaakt dus milder en bezit minder gezonde stofjes.


Tranende ogenDe gewone zomer-ui wordt in de herfst geoogst als deze helemaal rijp zijn. Deze zijn niet zo vochtig als de lente-ui en kunnen in een koele omgeving maandenlang worden bewaard.


Enkele gezondheidsvoordelen van de ui:

  • Uien verlagen bij regelmatig gebruik het totale vetgehalte in het bloed.
  • Uien verlagen bij regelmatig gebruik de bloeddruk.
  • Uien werken ontstekingsremmend.
  • Uien eten is goed voor de mondhygiëne, ze beschermen de tanden en het tandvlees.
  • Uien verlagen bij regelmatig gebruik het risico op kanker aanzienlijk.
  • Uien remmen de groei van tumoren.
  • Uien verminderen bij regelmatig gebruik de complicaties van diabetes.
  • Uien ondersteunen hart en bloedvaten, ze voorkomen aderverkalking en hoge bloeddruk.
  • Uien helpen bij maagzweren.
  • Uien verminderen stress, ze verlagen het stresshormoon cortisol.
  • Uien werken als een natuurlijk antihistamine, het remt de allergische reactie.
  • Uien versterken de werking van vitamine C.
  • Uien eten brengt verlichting bij de spierziekte fibromyalgie.
  • Uien zijn een goede bron van vitamine C, vitamine B1, vitamine B6 en biotine (B8).
  • Uien zijn een goede bron van Mangaan, koper en kalium.
  • Uien hebben antivirale, antibacteriële en antischimmel eigenschappen.