‘Superfoods’ hebben de laatste jaren onder invloed van de marketing een grote sprong in bekendheid gemaakt. Eerst waren de superfoods alleen verkrijgbaar in speciaalzaken, nu vindt je de superfoods al in het schap van de supermarkt; een goede graadmeter voor het succes van de superfoods. De term ‘superfood’ is niet beschermd en je kunt dus in principe alle voedingsmiddelen als superfood bestempelen.
 
Er bestaat geen enkel ‘superfood’ dat op zichzelf een goede gezondheid kan waarborgen. Daar is toch echt een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl voor nodig. Ook door kruiden en specerijen te gebruiken in je maaltijden voeg je allerlei gezonde stoffen toe. Als je de ‘superfoods’ en 'kruiden & specerijen' die je in het menu vindt in je voedingspatroon opneemt maak je al een grote stap in de richting van een gezonder leven. Je kunt op elk plaatje klikken voor uitgebreide informatie.
 
Zwarte & Groene kardemomVaak zijn het de combinaties van verschillende ingrediënten die een maaltijd extra gezond maken. Deze gezonde combinaties vindt je veelal terug in eeuwenoude recepten uit de hele wereld. Een voorbeeld van zo’n gunstige combinatie is de Arabische koffie ‘Gahwa’. Dit is koffie met het specerij kardemom. Je kent het specerij kardemom misschien wel als ingrediënt van de Nederlandse speculaaskruiden, maar 80% van de wereldproductie van kardemom gaat naar de Arabische landen voor in de koffie te doen.
 
Koffie aan het drogen in de zon in Costa Rica.De cafeïne in de koffie zorgt voor een verhoogde uitscheiding van de mineralen calcium, sodium en magnesium via de urine. De kardemom, die de Arabieren bij de koffie doen, gaat dit ongewenst effect tegen. Een beetje versgemalen kardemom in de koffiefilter zorgt er al voor dat je deze gunstige mineralen voor je lichaam niet verliest.
 
Een andere voorbeeld is de combinatie van kurkuma met kool of een andere groente van de kruisbloemenfamilie. Deze combinatie biedt bescherming tegen het ontstaan en verspreiden van prostaatkanker. Een reden waarom onder mannen in India prostaatkanker zelden voorkomt is dat ze in India veel meer kurkuma en kool eten dan in het Westen. Meestal in een ‘curry’ waarin ook ui, peper en een beetje vet zitten, die allemaal de werking verbeteren.

Superfoods, Healthfoods, Gezondheidsvoeding, Supervoedsel, allemaal verschillende namen voor veelal hetzelfde:
Hoogwaardig biologisch plantaardig voedsel