KomkommerIedereen is wel bekend met de lange donkergroene komkommers die je vindt bij de supermarkt, maar er bestaan honderden verschillende soorten komkommers. Alle soorten komkommers behoren tot dezelfde botanische familie als meloenen en pompoenen. Al deze soorten worden in twee types onderverdeeld, de snijkomkommer om vers te eten en de augurk om in te maken. Komkommers zijn na uien, tomaten en kool de meest verbouwde groente wereldwijd. Technisch gezien zijn komkommers eigenlijk fruit maar ze worden in het algemeen  toch als een groente beschouwd. Komkommers zijn zeer gunstig voor de algehele gezondheid en door hun lage hoeveelheid calorieën zijn ze ideaal voor mensen die willen afvallen.
 
Westerse komkommersKomkommers bevatten zo weinig calorieën omdat ze voor meer dan 90% uit water bestaan. Dus als je moeite hebt met voldoende water te drinken kun je ook een komkommer eten om je lichaam goed te hydrateren. Komkommers zijn dan ook een goede keuze voor een tussendoortje, ze lessen de dorst en geven een vol gevoel zonder veel calorieën te bevatten. Als je na een avondje doorzakken een komkommer eet voor je naar bed gaat zul je veel minder snel last hebben van een kater. Dit komt niet alleen door het hoge vochtgehalte van de komkommer maar ook door de vitamines en mineralen die je lichaam helpen te herstellen tijdens de slaap.
 
Komkommers Het hoge vochtgehalte van komkommers is ook een reden waarom komkommers zo goed zijn voor de huid. Ook bevatten komkommers silica wat zorgt voor het ontwikkelen van sterk en gezond bindweefsel in de huid, spieren, pezen, kraakbeen en bot. Komkommers worden ook veel gebruikt om rechtstreeks op te huid aan te brengen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals zonnebrand en zwellingen onder de ogen. Het hoge silica gehalte van komkommers zorgt ook voor gezonde nagels en haargroei.
 
Aziatische komkommerEr wordt veel onderzoek gedaan naar de anti-kanker eigenschappen van komkommers. Komkommers bevatten allerlei fyto-nutriënten die effect hebben bij kanker. Een groep chemische verbindingen die wordt onderzocht zijn de triterpenen. Deze triterpenen zorgen ervoor dat de kankercellen zich niet verder ontwikkelen en afsterven. Een andere manier hoe de komkommer beschermt tegen kanker is door de lignanen die ze bevatten. Deze fyto-nutriënten worden door onze darmflora omgezet in stofjes die het vermogen hebben om zich te binden aan oestrogeen receptoren. Het regelmatig eten van komkommers biedt hierdoor bescherming tegen de ontwikkeling van oestrogeen gerelateerde kankers zoals borst, baarmoeder, eierstok en prostaatkanker.
 
Komkommers helpen het lichaam bij het verwijderen van afval en gifstoffen, dit komt door de combinatie van het hoge vochtgehalte en de aanwezige vezels. Komkommers hebben dan ook vaak een gunstig effect bij artritis, dit doordat ze helpen om urinezuur uit het lichaam te verwijderen. Een teveel aan urinezuur is een oorzaak van artritis.
 
De voordelen voor de gezondheid van komkommers op een rij,
 
 • Komkommer bevat de vitamines A, B1, B2, B5, B6, B8, B11,C & K.
 • Komkommer is een bron van de mineralen molybdeen, mangaan, koper, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink.
 • Komkommer is ideaal als je wilt afvallen vanwege het lage aantal calorieën.
 • Komkommer draagt bij aan een gezonde strakke huid.
 • Komkommer biedt bescherming tegen kanker
 • Komkommer helpt het lichaam bij het verwijderen van afval en gifstoffen.
 • Komkommer eten verkleint het risico op nierstenen en constipatie.
 • Komkommer helpt de bloeddruk te stabiliseren en kan bij zowel een hoge als te lage bloeddruk gebruikt worden.
 • Komkommer helpt tegen slechte adem, een schijfje komkommer 30 seconden tegen je gehemelte houden heeft hetzelfde effect als een kauwgom.
 • Komkommer bevordert de spijsvertering.
 • Komkommer draagt bij aan gezonde gewrichten.
 • Komkommer helpt bij artritis en andere reumatische aandoeningen door het urinezuur niveau te laten dalen.