Karwij is een tweejarige plant die onder andere in Europa in het wild groeit. Je komt hem tegen in weilanden, bermen en op dijken. In mei en juni kun je de witte en roze kleine bloemen zien bloeien. Karwij behoort tot de schermbloemenfamilie waar ook komijn, venkel, anijs, dille, kervel, lavas en peterselie toe behoren. De zaden van deze soorten hebben vergelijkbare medicinale toepassingen in de kruidengeneeskunde. Zo zijn deze kruiden onder andere goed voor de spijsvertering en worden ze gebruikt voor het maken van hoestdrankjes.
Karwij wordt vaak verward met komijn, dit komt mede doordat beide zaden kummel worden genoemd, en dat karwij in Nederland ook vaker wilde komijn wordt genoemd. In veel talen vertonen de namen voor deze planten grote overeenkomsten. Je kunt de zaden makkelijk onderscheiden doordat het karwijzaad gebogen is en komijnzaad een rechte vorm heeft. Karwij en komijn hebben een zelfde smaak en kunnen in gerechten door elkaar vervangen worden, de smaak van karwij is wel sterker dus je hebt er minder van nodig.
Karwij werkt goed bij problemen met de spijsvertering. Het bevordert de darmperistaltiek, de maag wordt gestimuleerd en tevens gekalmeerd, en karwij bevordert de galvorming. Ook is karwij een heel goed middel tegen winderigheid, zo werd vroeger vaak karwijdrankje aan baby's gegeven om verlichting te geven bij krampen.
Karwij kun je goed gebruiken voor een kruidenthee. Je hoeft de zaden alleen toe te voegen aan kokend water en dit 10 minuten laten trekken. De karwijzaden kun je ook goed combineren met andere kruiden en specerijen voor een heerlijke kruidenthee. Ook werd vroeger vaak karwijzaad aan de jenever toegevoegd om zo de medicinale eigenschappen te gebruiken door een glaasje jenever te drinken na de maaltijd. Karwijzaad wordt in de keuken veel gebruikt bij hartige gerechten, zoals Indische curry's, zuurkool en in veel Noord Afrikaanse gerechten. Ook geeft het een lekkere smaak aan brood, cakes en kaas.
Koop bij voorkeur hele karwijzaden want deze behouden hun gezonde eigenschappen veel beter en zijn ook nog eens langer houdbaar. Je kunt karwijzaad gemakkelijk vermalen tot poeder met een vijzel.
Karwijzaad heeft net zoals vele andere zaden uit de schermbloemenfamilie veel gezonde eigenschappen, hier volgen er een aantal op een rij:
- Karwijzaad is een bron van de mineralen ijzer, koper, calcium, kalium, mangaan, selenium, zink & magnesium.
- Karwijzaad bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B9 (folaten), C, E,
- Karwijzaad is een goede bron van vezels.
- Karwijzaad bevat veel antioxidanten.
- Karwijzaad is goed voor de gehele spijsvertering.
- Karwijzaad bevordert de opname van andere kruiden, specerijen en geneesmiddelen.
- Karwijzaad verfrist de adem.
- Karwijzaad wekt de eetlust op.
- Karwijzaad bevordert de moedermelkproductie.
- Karwijzaad vermindert menstruatie en baarmoederkrampen.
- Karwijzaad is goed tegen hoestbuien want het heeft een slijmoplossende werking en is tevens werkzaam tegen infecties.