KruidnagelKruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van de kruidnagel boom, een boom die in tropische klimaten groeit. De bloemknoppen worden met de hand geplukt als ze roze zijn en bijna open gaan. Als ze gedroogd zijn krijgen ze een bruine kleur. De kruidnagel is hard van buiten maar binnenin de kruidnagel zit een olieachtige substantie.


Kruidnagels bevatten rond de 15 procent eugenol, een olieachtige stof die verantwoordelijk is voor de typische geur van de kruidnagel. Naar eugenol zijn vele studies gedaan vanwege de medicinale eigenschappen. Eugenol werkt verdovend op het zenuwstelsel en vroeger werden kruidnagels dan ook vaak gebruikt voor kiespijn. Een kruidnagel op de zere kies vermindert de pijn. Kruidnagel is ook vaak een ingrediënt van kruiden tandpasta en de olie van de kruidnagel wordt bij de tandarts ook voor veel toepassingen gebruikt. Zo is de olie een bestanddeel van tijdelijke vullingen en wordt het gebruikt bij wortelkanaalbehandelingen. De olie wordt vandaag de dag wel vaak op een synthetische manier wordt gemaakt van benzoëzuur.


Kruidnagel bloemenKruidnagel is een specerij dat vaak goed werkt bij problemen met de spijsvertering. Zo vermindert kruidnagel flatulentie (scheetjes) en bevordert het de algehele spijsvertering. Het kan ook een goed middel zijn bij misselijkheid en diarree zoals kaneel dat ook is.


Kruidnagel is ook lekker in een kruidenthee. Gebruik wel niet teveel want het heeft een sterke smaak, 2 a 3 kruidnagels op een halve liter thee is al voldoende. Ik combineer het meestal met kaneel, gember, kurkuma en peper voor een overheerlijke gezonde kruidenthee. In de Ayurveda wordt kruidnagel ook vaak op deze manier gebruikt voor allerlei kwaaltjes.


Koop bij voorkeur hele kruidnagels in plaats van gemalen, want gemalen kruidnagel verliest zijn smaak veel sneller. Het is beter om het in de natuurlijke verpakking te laten zitten. In een afgesloten pot zijn ze ongeveer een jaar houdbaar. Als kruidnagels van goede kwaliteit zijn blijven ze verticaal drijven op water, als ze oud zijn zinken ze naar de bodem of ze blijven horizontaal drijven. Zoals bij alle kruiden en specerijen kun je ze het beste biologisch kopen om jezelf te verzekeren van de beste eigenschappen.


Enkele gezondheidsvoordelen op een rij:

  • Kruidnagel is een zeer goede bron van mangaan, en het bevat tevens ijzer, calcium en magnesium.
  • Kruidnagel is een goed bron van vitamine K.
  • Kruidnagel in de thee werkt goed tegen hoestbuien.
  • Kruidnagel heeft antivirale eigenschappen.
  • Kruidnagel is effectief in de bestrijding van schimmelinfecties.
  • Kruidnagel is een natuurlijk antiseptisch middel (antibacterieel).
  • Kruidnagel op een zere kies vermindert de kiespijn.
  • Kruidnagel bevordert de bloedsomloop
  • Kruidnagel in de maaltijd zet het lichaam aan tot de aanmaak van antioxidant enzymen die het lichaam beschermen tegen oxidatieve schade.
Kruidnagels aan het drogen in dezon op Bali