De groentes die in de winter traditioneel veel op het menu staan in Nederland, komen van planten uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae: beide namen worden gebruikt). Alle koolsoorten vallen onder deze familie maar ook bijvoorbeeld radijsjes, rucola en mosterd. De gehele kruisbloemenfamilie omvat zo’n 3500 soorten waar we van zo’n 20 soorten de bloem, het blad of het zaad regelmatig gebruiken als voedselbron.
Deze familie groenten staat bekend als een goedkope en voedzame voedselbron. Ze zijn niet alleen een goede bron van eiwitten maar bevatten ook veel vitamines, mineralen en andere stofjes die gezonde eigenschappen voor ons hebben.
Een van deze stofjes zijn de glucosinolaten. Deze stofjes zijn een soort verdedigingsmiddel van de kool. Als je een kool aansnijdt gaat deze dit stofje aanmaken. Als je de kool na het snijden nog eventjes laat liggen wordt hij dus nog gezonder. Na 5 minuten is dit effect al merkbaar maar de aanmaak van glucosinolaten gaat zo’n 24 uur door. Aan deze glucosinolaten worden samen met nog andere stofjes die in de kool zitten veel gezonde eigenschappen aan toegekend.
Er is steeds meer onderzoek dat deze gezonde eigenschappen bevestigd. Zo is er bijvoorbeeld steeds meer bewijs dat wanneer je vaker koolsoorten op het menu hebt staan, je minder kans hebt op verschillende soorten kanker.
Hier volgen nog een aantal redenen om wat vaker kool te eten:
- Kool eten ondersteund het immuunsysteem.
- Kool heeft een antibacteriële werking.
- Kool eten heeft een ontstekingsremmend effect.
- Kool eten biedt bescherming tegen verschillende soorten kanker.
- Kool is een goede bron van vitamine A, vitamine C, vitamine K en vitamine B11.
- Kool is een bron van de mineralen kalium, ijzer, zink, selenium en mangaan.
- Kool eten beschermd de hart en bloedvaten.
- Kool eten heeft een gezonde werking op het gehele spijsverteringskanaal.
- Kool eten zorgt ervoor dat je cholesterol daalt.
- Kool is een voedzame groente die ook nog eens goedkoop is.
- Kool behoudt veel van zijn gezonde eigenschappen na bereiding.
-
Kool kan helpen bij de ziekte van Crohn. Veel mensen met de ziekte van Crohn kunnen wel enkele koolsoorten verdragen. Door de soorten te ontdekken die degene wel kan verdragen, en deze dan regelmatig te eten kan de gezondheid op vele fronten worden verbeterd (zeker in combinatie met kurkuma).