VarkenHaanVlees eten, en zo ja, hoeveel en wat voor soort, is een persoonlijke keuze. Maar er zijn verschillende kwesties omtrent de keuze om vlees te eten. Zo is het fokken van vee een goede manier om gras, dat wij niet kunnen verteren, om te zetten in hoogwaardige eiwitten, hoewel tegenwoordig wordt veel perfect eetbare mais en sojabonen als veevoeder gebruikt. Het fokken van vee verbruikt ook enorme hoeveelheden energie en laat veel afval en vervuiling achter. Dierenwelzijn en het gebruik van antibiotica in de veeteelt zijn ook kwesties met betrekking op de vlees industrie.

Vlees kan een goede bron van eiwitten en andere voedingsstoffen zijn, maar ons dieet heeft geen tekort aan eiwitten. Zelfs als je een strikte veganist bent, krijg je vrijwel zeker voldoende eiwitten zolang je genoeg calorieën binnenkrijgt. Een beetje vlees kan de voedingskwaliteit van een dieet verbeteren dat moet worden verbeterd. Maar wanneer je meer dan een beetje vlees eet, krijg je teveel verzadigde vetten en dierlijke eiwitten binnen, wat onder andere je cholesterol zal verhogen.

Het verzadigde vet van pluimvee (wit vlees) wordt het meeste in de huid aangetroffen, die je dus het beste op je bord kunt laten liggen als je je zorgen maakt over je inname van verzadigde vetten. Rood vlees en verwerkte vleesproducten worden als het ongezondst beschouwd en zijn in verband gebracht met hart en vaatziekten en kanker. Maar de keuze tussen rood of wit vlees brengt niet meer veel verschil, commerciële kippen hebben tegenwoordig tien keer zoveel vet als een kip van honderd jaar geleden. Let bij het kopen van vlees op kwaliteit, biologisch, vrije uitloop of grasgevoerd vlees en geniet ervan als een traktatie.

Plantaardig