Het specerij steranijs is de vrucht van de boom met de latijnse naam Illicium Verum. De boom krijgt rode of witte bloemen en de vrucht die na de bloemen ontstaat is rood-bruin van kleur en heeft een 8 puntige stervorm. Steranijs smaakt zoals de naam al doet vermoeden naar anijs, maar er zit ook de smaak van zoethout in. Je kunt de steranijs gemakkelijk toevoegen aan een kruidenthee voor een frisse smaak. Steranijs wordt vaak in zijn geheel toegevoegd aan curry's om zijn smaak af te geven en het is een vast ingrediënt van de Indische kruidenmix Garam masala. Steranijs is ook een ingrediënt van het Chinese vijfkruidenpoeder, een kruidenmengsel met steranijs, venkelzaad, kaneel, kruidnagel en Sichuan peper. Buiten deze culinaire kwaliteiten heeft steranijs ook veel medicinale eigenschappen.
De medicinale eigenschappen van steranijs worden veel toegepast in de traditionele Chinese gezondheidsleer. Zo wordt steranijs onder andere gebruikt bij de behandeling van reumatische aandoeningen, maar ook bij de behandeling van verkoudheid en griep. Steranijs bevat shikiminezuur, deze stof wordt gebruikt om het antigriepmiddel Tamiflu en het medicijn tegen de vogelgriep te maken. Steranijs bevat de grootste plantaardige concentratie van deze stof. Uit onderzoek komt naar voren dat als dit shikiminezuur wordt gecombineerd met quercetine je immuumsysteem veel beter in staat is om virussen af te weren. Quercetine is een bioflavanoide stof die een sterke anti-oxidante werking heeft. Goede bronnen van quercetine zijn onder andere knoflook, uien, groene bladgroenten, broccoli en andere koolsoorten, groene thee en rode wijn. Dus is het geen slechte keuze om steranijs te gebruiken om je groente gerechten mee op smaak te brengen en tevens je immuumsysteem een boost te geven.
Steranijs is ook bevordelijk voor de spijsvertering. Het werkt goed bij flatulentie en een opgeblazen gevoel, tevens is het eetlust bevorderend en heeft het een beschermende werking voor de maag. In sommige Aziatische landen kauwen ze dan ook op de zaden van steranijs na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen en voor een frisse adem.
Steranijs bevat ook zogenaamde fyto-oestrogenen. Deze stofjes hebben ongeveer dezelfde werking als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Het gebruik van steranijs tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden. Bij zogende moeders kan het juist de melkproductie stimuleren. Vanwege deze stofjes kan ook bij een uitblijvende menstruatie en problemen die met de menopauze te maken hebben steranijs worden gebruikt. Tevens kan steranijs op dezelfde manier als venkelzaad, wat ook deze fyto-oestrogenen bevat, worden gebruikt om kolieken bij baby's te verminderen.
Steranijs wordt van oudsher ook gebruikt om het libido van de man en de vrouw te verhogen en het heeft een gezonde werking op de geslachtsorganen van de man en vrouw. Vanwege deze en nog veel meer gezonde eigenschappen van steranijs wordt steranijs gezien als een tonicum, een algeheel versterkend middel voor het lichaam.
Hier nog enkele gezonde eigenschappen van steranijs op een rij:
- Steranijs heeft een sterke anti-schimmel werking en het heeft een sterke werking tegen de Candidia schimmel, een schimmel die van nature voorkomt in ons lichaam maar die als de microbe balans in ons lichaam is verstoort ongehinderd kan groeien en tot ernstige infecties kan lijden.
- Steranijs heeft een sterke antibacteriële werking tegen allerlei bacteriën die niet met conventionele medicijnen kunnen worden behandeld.
- Steranijs heeft een sterke anti-virale werking, het bevat de grondstof van veel medicijnen tegen de griep zoals Tamiflu.
- Steranijs is een sterke anti-oxidant die bescherming biedt tegen kanker.
- Steranijs beschermt de bloedvaten en bevordert de doorbloeding.
- Steranijs stimuleert het ophoesten van slijm bij onder andere verkoudheid en astmatische aandoeningen.
- Steranijs zorgt ervoor dat je energieniveau op peil blijft.
- Steranijs is een algeheel tonicum voor het lichaam.
Tip: Doe wat steranijs in een fles koud drinkwater voor een verfrissend drankje in de zomer.