No problem man!Als je ooit naar Jamaica gaat, kom je zeker in aanraking met het Rastafari geloof en hun reggae muziek. Rasta’s leven volgens de geboden van het oude testament aangevuld met andere geschriften die niet door de Christelijke kerk worden gebruikt. De Rastafari gemeenschap heeft geen officiële doctrine die wordt voorgeschreven door een overkoepelend orgaan, maar ze leggen de nadruk op het individu. Hierdoor kan iedere Rasta zijn geloofsovertuiging individueel invullen. Er zijn een aantal verschillende stromingen binnen het Rastafari geloof met allen hun eigen regels. De Rasta’s van de Boboshanti stroming vasten bijvoorbeeld 2 keer per week en iedere 1e dag van de maand.


Een belangrijk concept bij de Rasta’s is de term Ital, wat een afkorting is van het woord vitaal. De basis van dit concept is de zorg voor een puur lichaam en geest. Ze hebben een standvastig geloof in dat datgene wat natuurlijk is, beter is. De term ‘Ital’ wordt gebruikt om de voedingsvoorschriften van de Rastafari’s te beschrijven maar omvat ook een spirituele, sociale en politieke kant.


De uitspraak ‘je bent wat je eet’ hoor je de Rasta’s ook vaak gebruiken om hun ideeën over voeding uit te leggen. Ze geloven dat je krachten ontvangt van het plantaardig voedsel dat je eet. De Rasta’s eten over het algemeen een natuurlijk, biologisch vegetarisch dieet. De Rasta’s gaan ervan uit dat het gebod ‘gij zult niet doden’ uit de Bijbel voor alle levende wezens geldt. Een goed dieet is de sleutel tot een hogere staat van bewustzijn. Je lichaam wordt beschouwd als een tempel en moet ook zo behandeld worden. Dit baseren ze op teksten van het oude testament van de Bijbel. De meeste Rasta’s geloven dat je van het eten van vlees agressief en geïrriteerd raakt, en niet rustig zoals bij het eten van plantaardig voedsel.


Dat de mens geen directe nutritionele behoefte heeft om vlees te eten wordt onderstreept door het feit dat het grootste gedeelte van de mensheid voor de grootste tijd van de geschiedenis op een vegetarisch of bijna vegetarisch dieet heeft geleefd.


Het duurt zo’n 3 tot 4 uur om fruit en groenten te verteren en zo’n 18 tot 24 uur om vlees te verteren. Als je dus 1 keer per dag vlees eet is je spijsvertering de hele dag in de weer om dit te verwerken en krijgt je spijsvertering dus geen rust. Een spijsvertering die in rust is gaat zijn 2e taak uitvoeren, het reinigen en genezen van het lichaam. Zonder rust worden we ziek. Dus als je vlees eet wordt je een soort wandelend kerkhof, zoals het mooi werd omschreven door een rasta op Jamaica.


Een andere reden waarom je beter plantaardig voedsel kunt eten is dat ons spijsverteringstelsel is gemaakt voor het verteren van plantaardig voedsel. Carnivoren (vleeseters) hebben klauwen, scherpe voortanden en geen kiezen. Carnivoren hebben een kort (3 keer lichaamslengte) en relatief glad darmstelsel zodat rottend vlees snel kan passeren. Ons darmstelsel is vanbinnen bedekt met allerlei structuren en heeft een lengte van 10 tot 12 keer onze lichaamslengte. Rottend vlees kan dus op veel plaatsen blijven steken in ons darmstelsel. Ook is ons maagzuur 20 keer zwakker dan dat van carnivoren wat zorgt voor een onvolledige vertering van het vlees. Wij hebben spijsverteringsenzymen in onze mond om plantaardig voedsel te verteren wat carnivoren niet hebben. Een ander kenmerk van carnivoren is dat ze zweten door hun tong, en niet door hun huid zoals herbivoren (planteneters).


De resten van pesticiden die worden gevonden in vlees zij nog een reden om niet teveel vlees te eten. Vlees bevat 14 keer zoveel resten van pesticides dan plantaardig voedsel bevat.


Er is geen enkel land ter wereld waar men veel vlees eet zonder een hoog percentage aan darmkanker onder de bevolking. Vlees en zuivel bevatten geen vezels, die als een soort bezem door je darmen gaan om alles zuiver te houden. Plantaardig voedsel is wel een goede bron van vezels. Door ons grote aanpassingsvermogen kunnen wij wel vlees verteren, maar de vertering is verre van optimaal. Je zult niet dood gaan als je vlees eet, maar je kunt het beter als smaakmaker gebruiken dan als hoofdgerecht.

 

Je lichaam is een heilige tempel en dient ook zo te worden behandeld