Een van de makkelijkste manieren om kruiden en specerijen te gebruiken is om er een heerlijke kruidenthee van te zetten, ook wel een tisane genoemd. De meeste gezonde stofjes van de kruiden en specerijen worden in het theewater opgenomen. Kruidenthee wordt al duizenden jaren door de mens gebruikt voor zijn smaak en medicinale eigenschappen. Zoals de Japanner Okakura Kazkuzõ het in zijn boek over thee omschrijft, ‘Thee begon als een medicijn en ontwikkelde zich tot een drank’.


Kruidenthee maken van je eigen verse en gedroogde kruiden en specerijen is ook nog eens veel goedkoper dan de kant en klare kruidenthee zakjes die je in de winkel kunt kopen. Je kunt eindeloos combineren met verschillende kruiden en specerijen en hoeveelheden, en zo je eigen recepten ontwikkelen.


Reis uitrusting voor kruidenthee te makenVoor een kruidenthee te maken hoef je alleen maar water in een ketel te koken en dan de kruiden en specerijen toevoegen. Na ongeveer 10 minuten te laten trekken, bij verse kruiden is 5 minuten vaak al genoeg, heb je een eigen gemaakte kruidenthee boordevol allerlei gezonde stofjes uit de kruiden en specerijen. Als je een beetje water in de ketel samen met de kruiden en specerijen laat staan, hoef je de volgende keer alleen maar vers water toe te voegen. Sommige kruiden en specerijen moeten ongeveer twee uur trekken voor hun volledige smaak af te geven.


Hieronder staan een aantal ingrediënten voor de kruidenthee die ik bij me heb op reis, met ongeveer de hoeveelheden die ik gebruik voor het maken van een halve liter kruidenthee. Met de hoeveelheden kun je natuurlijk naar eigen smaak variëren.


Gember:      Ik gebruik ongeveer een duimgroot stuk in plakjes gesneden voor een verwarmende thee.
Kurkuma:    1 a 2 centimeter kurkuma in stukjes gesneden.
Peper:         Ongeveer 15 grof gemalen peperbolletjes.
Kaneel:        Een stukje van ongeveer 3 centimeter voor een zoete smaak
Kruidnagel:  3 Hele kruidnagels is voldoende.


Mensen die van zoet houden kunnen een lepel goede kwaliteit honing toevoegen, of meer kaneel voor een zoete smaak.

Andere kruiden en specerijen die je makkelijk kan toevoegen zijn anijszaad, kardemom, karwij, komijn, steranijs & venkelzaad. Probeer gewoon uit welke smaken je lekker vindt.