RadijsjesRadijsjes zijn een wortelgewas uit de kool (Brassiceae) familie. Er zijn verschillende soorten radijsjes, maar ze bezitten allemaal ongeveer dezelfde voedingsstoffen. Radijsjes zijn rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en fyto nutriënten die alle goed voor je gezondheid zijn.

Radijsjes zijn een goed hulp voor het lichaam te ontgiften. Ze helpen bij het zuiveren van hetbloed en het ontgiften van de lever en galblaas. Radijsjes hebben een regulerend effect op de aanmaak van bilirubine, een afvalproduct dat vrijkomt bij het afbreken van oude rode bloedcellen. Ze hebben ook een positief effect op het wegspelen van overtollige bilirubine uit je bloed. Radijsjes worden in de traditionele geneeskunst daarom vaak gebruikt voor de behandeling van geelzucht, een ziekte die wordt gekenmerkt door een overmaat aan bilirubine.

Radijsjes infoDe diuretische (vochtafdrijvende) eigenschappen van de radijs zijn een reden waarom ze traditioneel ook gebruikt worden bij de behandeling van urineweginfecties en om infecties van de nieren te voorkomen. Radijsjes bevorderen de uitscheiding van oxalaat, wat kan leiden tot nierstenen als het niet goed wordt uitgescheiden. Het is aangetoond dat radijsjes niet alleen helpen bij het verwijderen van nierstenen, maar ook bij voorkomen van de vorming van nieuwe stenen.

Radijsjes hebben ook een effect als decongestivum, ze verminderen de zwelling van gezwollen slijmvliezen in de luchtwegen. Tevens bezitten radijsjes een aantal fyto-nutriënten met anti-kanker eigenschappen. Omdat ze ook nog eens rijk zijn in vitamine C, B-vitamines, folaat en mineralen, maakt dat radijsjes en zeer nuttige ontgifter voor je lichaam zijn.