OesterzwamEr zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken geweest waaruit blijkt dat de oesterzwammen een beschermende werking hebben bij vele soorten kanker. Dit komt doordat de vezels in de oesterzwam het immuunsysteem beïnvloeden. Tevens bevatten Oesterzwammen een eiwit dat de activiteit van met HIV geïnfecteerde cellen beperkt. Maar de meest bekende medicinale werking van de oesterzwam is zijn cholesterol verlagende effect. Deze twee effecten tezamen zijn voor mensen die besmet zijn met het HIV virus extra interessant, omdat de voorgeschreven medicijnen bij HIV vaak als bijwerking een verhoogt cholesterolgehalte hebben.
 
OesterzwammenHet cholesterol verlagende effect van de oesterzwam komt door het stofje lovastatine. Deze stof remt de aanmaak van cholesterol in de lever en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Lovastatine is verkrijgbaar als medicijn dat door artsen wordt voorgeschreven om het cholesterol te verlagen. In Nederland en België is dit medicijn niet verkrijgbaar, maar de oesterzwammen natuurlijk wel.
 
OesterzwamIn Nederland wordt de oesterzwam bij de meeste supermarkten vers te koop aangeboden. Je kunt ze op dezelfde manier bereiden als andere paddenstoelen, alleen bij voorkeur in reepjes scheuren en niet snijden omdat je op die manier de smaak beter behoudt. Roerbakken in de wok vind ik persoonlijk het lekkerst, met een ui en kruiden erbij heb je zo een smaakvol gerecht gecreëerd. Je kunt ook een lekkere saus maken voor de groenten van de oesterzwammen. Deze maak je door de oesterzwammen na het bakken in een blender met wat water fijn te malen tot een gladde, smaakvolle saus.
 
Nog enkele redenen op een rij om de oesterzwam aan uw dieet toe te voegen:
 
  • De Oesterzwam heeft een sterke antibacteriële werking.
  • De Oesterzwam heeft een antivirale werking.
  • De Oesterzwam verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.
  • De Oesterzwam remt de aanmaak van cholesterol in de lever.
  • De Oesterzwam kan je bloeddruk verlagen.
  • De Oesterzwam heeft een beschermend effect tegen kanker.
  • De Oesterzwam is een goede bron van B-vitamines.
  • De Oesterzwam is een bron van het mineraal selenium, waar de voeding in het westen vaak een tekort aan heeft.