AppelazijnAppelazijn wordt gemaakt door appelsap te laten fermenteren zodat de suikers worden omgezet in alcohol, vervolgens zorgen andere bacteriën ervoor dat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Elke alcoholische drank zal door de altijd aanwezige bacteriën in de lucht worden omgezet azijn, maar de meeste goede azijn wordt gemaakt volgens de Orleans methode, dit houdt in dat de appelcider wordt gefermenteerd in eiken wijnvaten en de appelazijn wordt overgeheveld via een spie onder in het vat. Ongeveer 15 procent van de appelazijn die de 'azijnmoeder' bevat wordt achtergelaten zodat de nieuwe lading appelcider snel zal worden omgezet in azijnzuur.
 
Azijnmoeder in een substantie die bestaat uit een vorm van cellulose en azijnzuurbacteriën die met behulp van zuurstof de alcohol omzetten in azijn. Let op als je appelazijn koopt dat deze azijnmoeder in de fles zit, dit wordt dan wel vermeld op het etiket. Het beste is rauwe, biologische, ongefilterde en ongepasteuriseerde appelazijn.
 
Azijn werd al 5000 jaar voor Christus gebruikt in Babylonië. De Babyloniërs maakten azijn van dadels, die ze gebruikten voor voeding en om eten te preserveren. De grondlegger van de moderne geneeskunde, Hippocrates schreef appelazijn gemengd met honing voor allerlei verschillende kwalen. Ook gebruikte hij appelazijn om wonden te reinigen. Appelazijn is zowel een voedingsmiddel als een geneesmiddel en wordt al duizenden jaren door de mens gebruikt.
 
Appelazijn uit de HimalayaAppelazijn wordt ook al eeuwenlang in de volksgeneeskunde gebruikt als een middel om af te vallen. Als je appelazijn aan je maaltijd toevoegt daalt de glykemische lading van de maaltijd, dit wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel minder zal stijgen. Tevens versterkt de appelazijn de werking van insuline, dat je lichaam aanmaakt om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Ook wordt de snelheid waarmee je voedsel wordt omgezet in energie verhoogd, stimuleert appelazijn de vetverbranding en zorgt appelazijn voor een langer vol gevoel na een maaltijd.
 
Appelazijn is heerlijk door een salade maar je kunt de appelazijn ook mengen met water, neem dan 1 eetlepel azijn in een glas water met eventueel een beetje honing (max. 3 keer per dag). Pas wel op met je tanden want de appelazijn tast je tandglazuur aan. Spoel je mond daarom altijd met een glas water nadat je de appelazijn hebt gedronken.

Appelazijn is een goed middel om het afvallen te ondersteunen en heeft bovendien nog veel meer gunstige eigenschappen voor je lichaam, hier volgen er enkele:
 
 • Appelazijn verbetert het vermogen van het bloed om zuurstof op te nemen.
 • Appelazijn verbetert de stofwisseling en bevordert de spijsvertering.
 • Appelazijn werkt antiseptisch bij schadelijke darm bacteriën zoals de Candida schimmel.
 • Appelazijn verbetert de hartfunctie en verlaagt de bloeddruk.
 • Appelazijn geeft energie.
 • Appelazijn kan worden gebruikt om mondslijmvliesontsteking (veroorzaakt door de Candida schimmel) te behandelen.
 • Appelazijn is goed voor je lever en nieren.
 • Appelazijn helpt bij mensen die diabetes type2 hebben om de bloedwaardes te verbeteren.
 • Appelazijn heeft een krachtige anti microbiële werking en wordt van oudsher uitwendig gebruikt voor de behandeling van onder andere wratten en schimmels.
 • Appelazijn is een bron van het mineraal kalium en het bevordert de opname.
 • Appelazijn houdt de pH-waarde van het lichaam in balans.
 • Appelazijn helpt overtollig slijm in het hele lichaam af te breken.
 • Appelazijn heeft een reinigende werking op de lymfe klieren.
 • Appelazijn helpt bij het bestrijden van overtollig maagzuur (werkt niet bij een maagzweer!).