Jala neti is een traditionele manier omSimple neti pot de neus en holtes te reinigen met water die zijn oorsprong vindt in de Ayurveda en yoga. Het woord ‘jala’ betekent in het Sanskriet water en ‘neti’ betekent begeleiden, dus ‘jala neti’ betekent het begeleiden van water door de neus om deze te reinigen. De jala neti wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn sterke fysieke, physiologische en spirituele voordelen.

Door het reinigen van de neus en sinussen kan je voller en vrijer ademen wat de hoeveelheid ‘Prana’, of vitale levensenergie, verhoogt die je opneemt door de ademhaling. Op een spiritueel niveau wordt de  Ajna chakra geactiveerd, die gerelateerd is aan het derde oog en de hypofyse, wat het makkelijker maakt om de eenheid van de schepping te zien. In het Westen heeft het gebruik van de neti pot veel populariteit gekregen vanwege het drastisch effect op de sinussen. Het heeft een direct effect bij het verhelpen van problemen met de sinussen en allergieën.

Het gebruik van de neti pot werkt doordat het warme water de met vuil en bacteriën vervuilde slijmlaag los maakt, oplost en de neus uit laat stromen. De neusholtes, sinussen, worden ook gereinigd door de vacuüm druk van het water. Via dit mechanisme zuigt het water het slijm uit de holtes, wat normaal niet mogelijk is omdat de holtes doodlopend zijn. Het gebruik van de neti pot verbetert ook de werking van de cilia, dit zijn kleine haar-achtige structuren in de neus en holtes die heen en weer zwaaien om het slijm te verplaatsen naar de keel om te worden doorgeslikt of naar de neus om te worden uit gesnoven.

Het is het beste om voor de neti pot lauw, gedestilleerd, steriel of gekookt water te gebruiken waarin je ongeveer 1 theelepel zout oplost per halve liter. Als je over een goede kwaliteit kraanwater beschikt kan je dit ook gewoon gebruiken. Voor het zout kan je het beste een fijn gemalen zout dat makkelijk oplost in water gebruiken. Vermijd het gebruik van keukenzout want dit kan additieven zoals aluminium en siliconen bevatten zodat de zoutdeeltjes niet samenklonteren, en gebruik geen gejodeerd zout want dit irriteert de neus.

Als je de neti pot het gevuld met het zoutwater, leun je voorover en draai je je hoofd naar een kant. Probeer je kin en voorhoofd op een zelfde hoogte te houden. Steek de tuit van de neti pot voorzichtig in het bovenste neusgat en til de neti pot op zodat het zoute water je neus instroomt en via het onderste neusgat er weer uitstroomt. Adem door de mond en als de neti pot leeg is draai je je hoofd naar beneden en doe je een aantal keer krachtig uitademen zonder de neusgaten dicht te knijpen zodat al het achtergebleven water de neus uitkomt. Deze procedure herhaal je daarna voor de andere kant.

Na het gebruik van de neti pot is het aan te bevelen om een aantal krachtige uitademingen vanuit de buik te doen en het kan goed zijn om een aantal voorwaartse buigingen, waarbij je naar de vloer kijkt, en deze positie een aantal tellen aan te houden. Deze oefeningen helpen bij het verwijderen van het achtergebleven water uit je neus. De neti pot is veilig om dagelijks te gebruiken en het regelmatig gebruik van de neti pot heeft vele voordelen:

  • Jala neti bevordert de algehele gezondheid van de neus en holtes.
  • Jala neti geeft direct verlichting bij ademhalingsproblemen, zoals sinusitis en allergieën.
  • Jala neti verwijdert overtollig slijm uit de neus en de holtes.
  • Jala neti reinigt de luchtwegen van irriterende stoffen, zoals stof, pollen en vuil.
  • Jala neti zorgt voor een frisse en schone adem.
  • Jala neti geeft een zuiver gevoel in het hoofd en verfrist de geest, en het kan dus verlichting bieden bij hoofdpijn, migraine, depressie en mentale spanningen.
  • Jala neti is nuttig voor een meditatie vanwege het subtiele effect het heeft op de Ajna chakra.
  • Jala neti is nuttig als je wil stoppen met roken. Het vermindert het ademen door de mond en het zorgt ervoor dat de neus weer gevoelig wordt voor het ongemak van het inademen van rook.
  • Jala neti kan helpen tegen snurken in je slaap.