Er zijn de laatste tijd veel nieuwe diëten die zweren bij het minderen in het eten van zetmeelrijke koolhydraten zoals pasta’s of aardappelen. De voedingsmiddelen die we vaak juist zo lekker vinden en die in Europa zoveel worden gegeten.


Pasta met shii takeAls je een zetmeelrijke maaltijd eet wordt dit zetmeel snel afgebroken tot suikers die weer snel worden verteerd, wat ervoor zorgt dat er suikers in de bloedbaan terechtkomen. Dit zorgt op zijn beurt weer voor het vrijkomen van insuline om de bloedsuikerspiegel weer op zijn normale waarde te krijgen. Insuline zorgt ervoor dat de suikers in je spieren worden opgeslagen als energiereserve en het zorgt voor energie. Ook zorgt deze verhoogde hoeveelheid insuline in je bloed voor een hongergevoel. Dus als je een suikerrijk product eet krijg je na de energie-boost in het begin weer zin in iets suikerrijks omdat door de verhoogde insuline de bloedsuikerspiegel gaat dalen. Een lage en constante bloedsuikerspiegel wordt geassocieerd met een goede gezondheid.


Het is al tientallen jaren bekend dat als je een bord pasta of aardappelen eet nadat het is afgekoeld je minder suikers opneemt uit de maaltijd. Door het koken in water en het daarna laten afkoelen verandert een gedeelte van het zetmeel in het zogenaamde geretrogradeerd zetmeel. Deze vorm van zetmeel kunnen wij niet zelf verteren maar vormt een voedingsbodem voor de gezonde darmflora in onze dikke darm.


 Het geretrogradeerd zetmeel bezit veel van de gezonde eigenschappen die vezels ook hebben. De gezonde darmflora produceert bij het verteren van dit zetmeel allerlei stofjes die onder andere ons immuunsysteem bevorderen en een positieve invloed hebben op ons vatenstelsel. De suikers van het zetmeel dat is geretrogradeerd komen grotendeels niet vrij in je spijsverteringsstelsel, wat dus ertoe leidt dat je minder calorieën binnenkrijgt.


Uit een recent onderzoek door de BBC kwamen echter verrassende resultaten naar boven. Het blijkt dat wanneer je een bord vers gekookte pasta laat afkoelen en het daarna weer doet opwarmen in een pan, deze maaltijd tot maar liefst de helft minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel dan wanneer je dezelfde maaltijd vers eet. Je kunt hieruit afleiden dat deze maaltijd nog maar de helft van de calorieën levert dan de verse maaltijd.


Restjes gezonder?Het is wel duidelijk dat onze darmflora essentieel is voor een goede gezondheid. Wat wij eten bepaald in grote mate hoe onze darmflora is samengesteld. De darmflora voedt zich voor een groot gedeelte op de vezels die we niet zelf kunnen verteren in de dunne darm. Maar dus ook het geretrogradeerde zetmeel. Dit zetmeel vindt je ook in allerlei voedingsmiddelen zonder dat je ze eerst moeten koken en afkoelen. Je vindt het onder andere in volkoren granen, zaden, peulvruchten en bananen die nog niet helemaal rijp zijn.


In de supermarkt vindt je bij de zuivelafdeling allerlei flesjes met probiotica. Deze worden geadviseerd om te drinken voor een gezonde darmflora, maar of ze werken is twijfelachtig. Uit onderzoek blijkt dat de levende bacteriën die in het drankje zitten, de zure maag overleven en in het darmstelsel terechtkomen. Maar als je stopt met het dagelijks drinken van deze drankjes, worden deze bacteriën weer uit je darmstelsel gespoeld.


Bij sommige aandoeningen aan het darmstelsel kunnen de probiotica helpen, maar er is geen bewijs voor dat deze drankjes de gezondheid van normaal gezonde mensen bevorderen. De bedrijven die deze drankjes op de markt brengen hebben onlangs hun gezondheidsclaims op de verpakkingen in Europa moeten aanpassen op last van de Europese voedsel en waren autoriteit die concludeerde dat de bewijsvoering niet compleet is.


Als je last hebt van een spastische darm moet je voorzichtig proberen wat het effect op jou is van het eten van maaltijden die geretrogradeerd zetmeel bevatten. Als je geen last van een spastische darm hebt, kun je deze probiotica-drankjes misschien maar beter in de supermarkt laten staan, en ervoor zorgen dat je genoeg vezels binnenkrijgt voor een gezonde darmflora.


Ook een koolhydraatrijke maaltijd zoals een bord pasta, als je het de tweede keer opwarmt, kan dus een gezonde maaltijd zijn. Probeer je koolhydraten het liefst zo vroeg mogelijk op de dag te eten want dan verbruik je ze diezelfde dag als energie.