SojabonenVerschillende plantaardige voedingsmiddelen bevatten plant-oestrogenen, van nature voorkomende stoffen in planten die lijken op oestrogeen, het vrouwelijke hormoon dat verschillende processen in het lichaam bij mannen en vrouwen reguleert. Deze plant oestrogenen zijn een punt van contentie of ze gezond zijn of niet.

Een gebruikelijke behandelmethode bij vrouwen met lage oestrogeenspiegels is een hormoon vervangende therapie. Deze behandeling vult de hormonen aan als die zich op een lager niveau bevinden als je de menopauze nadert. Het vermindert de symptomen van de menopauze zoals opvliegers, vaginale droogheid en stemmingswisselingen, en het verbetert ook de gezondheid van de botten. Er is echter ook een verhoogt risico op bloedstolsels en een grotere kans op borst, eierstok en baarmoeder kanker.

We vinden deze oestrogenen die bij deze vorm van therapie worden gegeven ook in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren, die oestrogeen bevatten dat identiek is aan het menselijk oestrogeen. De plant oestrogenen die we in plantaardige voeding aantreffen, liken deze nadelige gevolgen niet te hebben, zo zien we bijvoorbeeld in bevolkingsonderzoeken dat mensen die veel soja producten consumeren (zoals bijvoorbeeld mensen in Azië), veel minder vaak deze vormen van kanker krijgen.

De belangrijkste bronnen van plant oestrogenen zijn soja, dat genisteïne, een isoflavone verbinding bevat, en lijnzaad wat lignanen bevat. Isoflavonen en lignanen zijn de twee belangrijkste soorten plant oestrogeen. Andere bronnen van deze plant oestrogenen zijn sesam, fenegriek, venkel en anijszaad, haver, bonen, munt en koffie.

De reden dat de soja plant-oestrogenen niet deze nadelige effecten hebben, komt doordat het lichaam twee types oestrogeen receptoren heeft, Alpha en Bèta. Plant oestrogenen hebben een bijzondere affiniteit voor bèta receptoren. Deze oestrogeen bèta receptoren vinden we in de botten en dat is een reden waarom een hoge soja consumptie wordt geassocieerd met een verhoogde botmassa. Hormoon vervangende therapie en dierlijk oestrogeen verhoogt het risico op fatale bloedstolsels doordat de lever extra stollingsfactoren afgeeft als reactie op het extra oestrogeen. De lever bevat uitsluitend Alpha oestrogeen receptoren, wat inhoudt dat soja producten deze problemen alleen veroorzaken als ze in extreem overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd.

Producten op basis van sojaDe baarmoeder bevat ook alleen de Alpha oestrogeen receptoren, en daarom zien we hier ook geen nadelige effecten bij consumptie van soja. Soja voedingsmiddelen hebben zelfs aangetoond dat ze beschermend effect hebben tegen deze gezondheidsproblemen, zoals prostaat-, borst-, en darmkanker, hart- en vaatziekten en osteoporose.

De meeste soja die verbouwd wordt tegenwoordig is genetisch gemodificeerde (GGO) soja. Deze GGO-soja wordt vrijwel uitsluitend gebruikt voor veevoer en de soja voor menselijke consumptie is niet van deze GGO-ras.

Alleen mensen die een soja allergie hebben moeten soja voeding vermijden. Een soja allergie komt in vergelijking met de meeste voorkomende voedselallergie voor melk niet vaak voor.