Logos massageDe Westerse medische wereld heeft lange tijd genegeerd dat een plezierige behandeling als een massage een helend effect heeft. De laatste jaren zijn er steeds meer studies die het helende effect van het krijgen van een massage onderstrepen. Zo weten we nu dat zelfs het krijgen van een massage van 10 minuten je bloeddruk laat dalen en je hartslag vertraagd. Een massage zorgt er ook voor dat je cortisol niveau, een hormoon dat geproduceerd wordt als een reactie op stress, sterk daalt. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je serotonine niveau sterk toeneemt. Serotonine heeft in het lichaam onder andere een positieve invloed op je stemming.
 
Hier volgen enkele van de meest prominente voordelen voor de gezondheid van massage:
  • Massage zorgt voor een ontspannen gevoel en is dus heilzaam bij allerlei mentale problemen zoals stress, angst en depressie.
  • Massage helpt bij het onder controle houden van je bloedsuikerniveaus en kan genezend en preventief werken bij diabetes.
  • Massage stimuleert je immuunsysteem en verhoogt het aantal witte bloedlichaampjes in je lichaam die beschermen tegen infecties.
  • Massage zorgt voor een diepe ontspanning wat leidt tot een betere nachtrust.
  • Massage zorgt voor een sneller herstel van de spieren na sportprestaties.
  • Massage laat je huid schijnen als je je regelmatig laat masseren.
  • Massage zorgt voor een betere bloedcirculatie, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam verbeterd.
  • Massage stimuleert de spijsvertering.
  • Massage leidt tot een hoger concentratievermogen en minder vermoeidheid.
  • Massage is effectief bij het behandelen van rugpijn, en massage heeft bij alle soorten van pijn heeft het een weldadig effect. 
Dus, je regelmatig laten masseren is en goede keuze en zou serieus overwogen moeten worden als je gezonder wilt leven.
 
Ik heb samen met mijn vrouw Debby massage geleerd in Trat, Thailand. We hebben daar onder begeleiding van onze leraar mr. Sit. van Thai Spa Burapa de cursussen Voetreflexologie, Thaise massage en Zweedse massage succesvol afgerond. Kijk voor het maken van een afspraak voor een van deze technieken op de pagina 'contact / giften'.
 
VoetreflexologieBij voetreflexologie stimuleer je reflexzones op de voet om zo een diepe ontspanning te verkrijgen en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te stimuleren. De theorie waar reflexologie op is gebaseerd gaat ervan uit dat alle onderdelen van het lichaam zijn verbonden aan bepaalde reflexzones op de voeten en handen. Door deze reflexzones te stimuleren kun je een reactie opwekken in het desbetreffende lichaamsdeel. Zo kun je dus het gehele lichaam stimuleren door alleen de voeten te masseren.
 
Thaise massageThaise massage, ook wel Thaise yoga massage genoemd, is een eeuwenoude techniek van massage die is gebaseerd op accupressuur, de Indiase Ayurvedische leer en yogahoudingen. Bij een Thaise massage wordt geen massageolie gebruikt kun je je loszittende kleren gewoon aanhouden.
 
Zweedse massage is de meest voorkomende manier van massage en wordt ook wel vaker klassieke massage genoemd. Bij een Zweedse massage werkt de masseur, in tegenstelling tot bij Thaise massage, bijna uitsluitend met de handen. Bij een Zweedse massage wordt massageolie gebruikt om de weerstand van de huid te verminderen. Lees meer over deze vormen van massage in de artikels die je in het menu vindt.