Kardemom

Kardemom wordt wel de koningin van de specerijen genoemd. Het is een van de duurste specerijen, alleen vanille en saffraan zijn duurder. In Nederland kennen we kardemom als een ingrediënt van de speculaaskruiden, waar het een frisse, gepeperde citrusachtige smaak aan toevoegt. Kardemom komt van origine uit India maar wordt tegenwoordig in alle tropische gebieden van Azië verbouwd. In Azië wordt kardemom veel toegepast in de traditionele geneeskunde. Het heeft veel dezelfde toepassingen als de botanisch gerelateerde gember. Zo wordt kardemom in de Ayurveda en de Chinese traditionele geneeskunde onder andere toegepast bij problemen met de spijsvertering, ontstoken tandvlees, als afrodisiac en zelfs bij de behandeling van depressie.


Zwarte & groene kardemoEr bestaan twee soorten kardemom, de normale groene variant en de zwarte kardemom. Zwarte kardemom wordt vooral in de Himalaya en op Java geteeld en heeft een iets meer rookachtige smaak. Buiten Azië wordt deze vorm van kardemom niet veel verkocht.


Zowel de zaden als de peul geven een frisse smaak af, ze worden dan ook vaak in hun geheel toegevoegd aan Indische gerechten. Het gebruik van kardemom is niet beperkt tot kruidige en pittige gerechten, de zaden worden ook veel gebruikt om Indische desserts mee op smaak te brengen. Tevens is kardemom een standaard ingrediënt van de Indische chai thee, je kunt de peulen dan ook makkelijk toevoegen aan je eigen kruidenthee.


Ongeveer 80 procent van de wereldproductie van kardemom wordt geexporteerd naar Arabische landen, waar kardemom vaak wordt toegevoegd aan de koffie. De caffeïne in de koffie zorgt normaal voor een verhoogde uitscheiding van mineralen calcium, magnesium en sodium, maar de kardemom die wordt toegevoegd gaat dit ongewenste effect tegen. Een beetje versgemalen kardemom toevoegen aan de koffie zorgt ervoor dat deze voor je lichaam gunstige mineralen niet verloren gaan.


Groene kardemomKardemom is een goede bron van veel soorten mineralen, het bevat met name veel ijzer en mangaan. Het mineraal ijzer is onder andere nodig voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en het is dan ook een belangrijk mineraal voor mensen met bloedarmoede. Mangaan wordt door het lichaam onder andere gebruikt om vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen. Andere mineralen die we veel in kardemom vinden zijn zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium en koper. Tevens bevat kardemom nog enkele vitamines en is het een goede bron van vezels.

 

Nog een aantal van de vele gezonde eigenschappen van kardemom op een rij:

  • Kardemom heeft een gunstige invloed bij allerlei problemen met de spijsvertering zoals misselijkheid, constipatie, indigestie, zuurbranden winderingheid.
  • Kardemom is een goed middel tegen verkoudheid, het bevordert het ophoesten van slijm en het vermindert de slijmafscheiding.
  • Kardemom helpt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen uit de nieren, urinewegstelsel en blaas.
  • Kardemom verlaagt de bloeddruk significant doordat het helpt bij de afvoer van afvalstoffen en door de vele vezels die kardemom bevat.
  • Kardemom zorgt voor een lagere en een meer constante hartslag.
  • Kardemom in je dieet zorgt ervoor dat je tot de helft minder kans op darmkanker hebt.
  • Kardemom is een goed middel tegen spierspasmes en kan helpen als je de hik hebt, maar ook bij maag en darmkrampen kan het verlichting brengen.
  • Kardemom is een goede bron van de mineralen ijzer, mangaan, zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium en koper.
  • Kardemom bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6 en vitamine C.
  • Kardemom bevat veel voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen.
  • Kardemom heeft een antivirale, antibacteriële en anti-schimmel werking.
  • Kardemom bevordert de mond hygiëne, het verfrist niet alleen de adem, het helpt ook om infecties in de mond te bestrijden.