SlaHet was al een onderdeel van het menselijke dieet in de tijd vn het oude Egypte (4500 voor Christus) en in China wordt sla gezien als en gelukssymbool, geserveerd op verjaardagen. Sla, botanisch bekend als Lactuva Sativa, is een hoofdingrediënt van veel salades en het bevat relatief veel vitamines.

Sla is een zeer goede bron van de vitamines A en K, en het is ook een bron van verschillende B-vitamines. De groene bladeren bevatten ook verschillende mineralen, die onder andere helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Sla bevat veel voedingsvezels en bevat weinig calorieën, de glycemische lading wordt als praktisch nul beschouwd.

Het hoge gehalte aan voedingsvezels in combinatie met de vitamines maakt sla een zeer goed levensmiddel voor mensen met een te hoog cholesterolgehalte. De vitaminen voorkomen oxidatie van cholesterol en de vezels binden zich aan galzouten in de dikke darm en verwijderen deze zo uit het lichaam. Dit dwingt het lichaam meer gal te maken en het lichaam breekt cholesterol af om dit te doen.

BladslaSla wordt meestal onderverdeeld in vier verschillende basissoorten: Crisphead, Botersla, Bladsla en Romaine of Cos variëteit. Ijsberg sla behoort tot de Crisphead soort en is het minst voedzaam van de verschillende slasoorten. Botersla staat bekend om zijn grasachtige groene bladeren en milde smaak. Bladsla is de favoriet bij veel hoveniers omdat je bij deze soort de bladeren plukt en de plant duurzaam kan laten doorgroeien. Romaine sla wordt gezien als de meest voedzame soort sla. De woorden sla en salade zijn vrijwel uitwisselbaar en de term sla wordt ook vaak gebruikt om verschillende bladgroenten te benoemen die technisch gezien niet sla zijn, maar wel goed voor je gezondheid. Een van de redenen waarom salades zo gezond zijn is omdat ze vrijwel altijd rauw worden gegeten.

Op de vraag wat de beste sla is om te eten, zou ik moeten antwoorden dat je beste alle verschillende soorten sla kunt eten, omdat je dan een heel scala aan verschillende fyto-nutriënten binnenkrijgt met alle hun specifieke voordelen voor de gezondheid. In het algemeen kun je zeggen dat hoe donkerder de bladeren zijn, des te meer zonneschijn ze hebben gehad en dus meer tijd om vitamines aan te maken. Het is het beste om sla biologisch te kopen omdat sla veel residuen van bestrijdingsmiddelen kan bevatten. Dit komt omdat sla een hoge oppervlakte-gewicht verhouding heeft en omdat ook beestjes van de sappige bladeren houden.

Sommige voordelen van sla op een rij,

  • Sla is zeer laag in calorieën en heeft een glycemsiche lading van vrijwel nul.
  • Sla is een zeer goede bron van de vitamines A & K en bevat verschillende B vitamines en C.
  • Sla is een bron van de mineralen; Calcium, IJzer, Magnesium, Fosfor, Kalium, Natrium & Zink.
  • Sla kan je cholesterolgehalte verlagen, vanwege het vitamine en vezel gehalte.
  • Sla beschermt neuronale cellen en kan helpen bij het voorkomen van degeneratieve ziektes.
  • Sla is rijk aan ontstekingsremmende stofjes.
  • Sla heeft eigenschappen die kunnen helpen bij schimmelinfecties.
  • Sla wordt traditioneel gebruikt om de slaap op te wekken. Het witte sap dat je ziet als je een van de bladeren afbreekt, bevat een stof met kalmerende eigenschappen.